Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Πασχαλινά τσουρέκια



Υλικά:
1300 γρ  αλεύρι  δυνατό
150 γρ βούτυρο
350 γρ ζάχαρη άχνη
200 γρ γάλα
70 γρ μαγιά φρέσκια
1 κ,τ,σ μαχλεμπί
1κγλ κακουλέ
½ κγλ αλάτι
6 αυγά
200 γρ νερό ζεστό






Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι στους  45 βαθμούς περίπου, το βάζουμε στο μίξερ και ρίχνουμε τη ζάχαρη ,τα αυγά, το μαχλεμπί ,το κακουλέ ,και το αλάτι.
Στο ζεστό νερό λιώνουμε τη μαγιά με μία κουταλιά ζάχαρη και αφού φουσκώσει 5-10 λεπτά  τη ρίχνουμε μέσα στα υλικά που χτυπιούνται σιγά σιγά και αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι ,θα το πάρει όλο .
Αλευρώνουμε  τα χέρια  και παίρνουμε τη ζύμη και τη βάζουμε σε μια μεγαλύτερη λεκάνη ,τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα, (εγώ βάζω και ένα μεγάλο τραπεζομάντηλο την κουκουλώνω και τη βάζω στο φούρνο στους 45 βαθμούς, στον πάτο του φούρνου βάζω ένα μεταλλικό μπολ με ζεστό νερό.)
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει 1 ½ ώρα, πρέπει να διπλασιαστεί τουλάχιστον.



Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει τη διπλώνουμε μερικές φορές και την κόβουμε σε κομμάτια για να κάνουμε τα κορδόνια που θα πλέξουμε ,εγώ έκανα με 4 και 6 κορδόνια όπως η Γαλλική κοτσίδα (τι κομμώτριες ήμαστε ;-) 

Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα τα  σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και τα αφήνουμε ½ ώρα να ξαναφουσκώσουν.



















Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς .

Χτυπάμε ένα αυγό με 2 κουταλιές νερό και με ένα πινέλο περνάμε τα τσουρέκια απαλά να μην τα τρυπήσουμε βάζουμε αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι και τα βάζουμε στο φούρνο




Καλή επιτυχία!







6 σχόλια:

  1. καλησπέρα, καλησπέρα! συνήθως διαβάζω σιωπηλή τις αναρτήσεις σου αλλά σήμερα δεν μπόρεσα να αντισταθώ σε αυτές τις γαλλικές και πεντανόστιμες κοτσιδούλες! Ποια Βέφα, εσύ την ξεπέρασες και μου άρεσαν πολύ γιατί έγιναν με "κλωστές". Εκείνο που γράφει η Βέφα μην ξεφουσκώνετε τη ζύμη, στο λαιμό μου καθόταν.
    Με τη δική σου συνταγή θα κάνω τα τσουρέκια, τέλος!
    ευχαριστώ πολύ πολύ και για το γεύμα με τα σαλιγκάρια στο Χρήστο, ενθουσιάστηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Ρούλα, χάρηκα που σου αρέσανε! Είναι απλά και νόστιμα :-) Να κάνεις και γεμιστά, είναι το κάτι άλλο! Σας εύχομαι καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπέρα,
    οταν λες βούτυρο, τι βούτυρο χρησιμοποιείς? γάλακτος ή φρέσκο?
    Και κατι ακόμα: αυτή η δόση βγάζει αυτές τις δύο πλεξούδες?
    ευχαριστώ,
    αμαλία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία μου η δόση βγάζει 4-5 τσουρέκια, το δε βούτυρο είναι το φλώρα!!!Μπορείς να βάλεις και βιτάμ ή και αγελαδινό είναι θέμα γεύσεις, εγώ θέλω απαλές γεύσεις, να μην μου βγαίνει η μυρωδιά βουτύρου.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ, Ζουζού :). Δεν έχω πάρει ποτέ το Φλώρα, θα το δοκιμάσω. Ειναι μαργαρίνη, έτσι?

      Διαγραφή
    3. Αμαλία μου η φλώρα σοφτ είναι μαργαρίνη με βούτυρο γάλακτος πιο ελαφρύ!!!Φιλάκια!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ