Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Τουρσί Ουγγαρέζα σαλάτα!








Καλό μήνα φίλοι μου!
Το τουρσί τρώγεται το χειμώνα ως επί το πλείστον, αυτή τη σαλάτα μπορεί να την πει κανείς και τουρσί, αλλά εγώ την κάνω μια κι έξω για να μην κόβω συνέχεια λαχανικά, άσε που γίνεται και πιο νόστιμη έτσι, χωρίς να είναι ιδιαίτερα αλμυρή.

Υπέροχη σαλάτα, τη λένε και πικάντικη!
Εδώ στην περιοχή μας τη λέμε Ουγγαρέζα, είναι η αγαπημένη μας σαλάτα για το χειμώνα!
την κάνουμε φρέσκια ή αν κάνουμε ποσότητα κρατάει στο ψυγείο πολλές μέρες, με τον τρόπο όμως που την έκανα, κρατάει μήνες.
Τα τουρσιά εμένα προσωπικά δεν μου αρέσουν, τρώω ελάχιστο αλάτι, ο σύζυγος όμως τρώει και για μένα.... κάνει μόνος τα τουρσιά του, εγώ απλά βάζω ξύδι και ξινό για να μείνουν τα λαχανικά τραγανά και λίγο αλάτι για νοστιμιά!

Όταν θέλουμε να την καταναλώσουμε απλώς βάζουμε ελαιόλαδο!

Υλικά:
Μπορούμε να βάλουμε τις ποσότητες από τα λαχανικά που μας αρέσουν άλλα περισσότερα άλλα λιγότερα, εγώ την έκανα με τα ακόλουθα υλικά.



1 λάχανο
1 κιλό πιπεριές κόκκινες και πράσινες.
1/2 κιλό καρότα
1 μέτριο σέλινο
1-2 πιπεριές καυτερές (προαιρετικά)

Υλικά για το ζωμό:
3 λίτρα νερό
2 κουταλιές αλάτι ιμαλαΐων
1 κουταλιά ξινό
250 γρ, ξύδι
1 κουταλιά πιπέρια κόκκινα

Εκτέλεση:
Πλένουμε τα λαχανικά, τα ψιλοκόβουμε στο μούλτι ή με το χέρι (εγώ λόγο των χεριών μου τα έκανα με την αγαπημένη μου  kenwood ).


Γεμίζουμε βάζα καθαρά αποστειρωμένα με λαχανικά.




Βράζουμε το νερό 2-3 λεπτά με όλα τα υλικά και γεμίζουμε τα βάζα με τον καυτό ζωμό!!!





Τα κλίνουμε καλά, εγώ βάζω και ένα κομμάτι μεμβράνη ανάμεσα στο βάζω και στο καπάκι, τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.



Συντηρούνται πολύ καιρό αν θέλουμε.



Καλή όρεξη!!!

17 σχόλια:

  1. Το νερό το βράζουμε απλώς να κοχλάζει η θέλει κάποιο χρονο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΚΕΤΟ ΝΕΡΟ ΒΡΑΖΟΥΜΕ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΠΙΜΠΙΛΑΚΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aν διάβασες σωστά, βράζουμε το νερό με το ξίδι, το ξινό, το αλάτι, και τα πιπέρια, αυτά τα μπιμπιλάκια χαχαχαα είναι πιπέρια γλυκά νόστιμα και αρωματικά, θα τα βρεις στα μπαχαράδικα και στο σ, μάρκετ!!! Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Είναι σαλάτα που τρώγεται άμεσα, κάποιες εβδομάδες σίγουρα, δεν ξέρω για περισσότερο θα δοκιμάσω φέτος! Πάντως εγώ με το μπελά που λέγεται σαλάτα, πλύνε κόψε ξεμπερδεύω με αυτό τον τρόπο για αρκετό καιρό!!! Καλή επιτυχία!!

      Διαγραφή
  4. μετά από πόσο χρόνο τρώγονται? Εννοώ πόσο καιρό πρέπει να μείνουν για να γίνει η ζύμωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Λίζα! Αυτό που κάνω δεν είναι το τουρσί με το αλάτι, αυτό που κάνω εγώ... ετοιμάζω σαλάτα ξιδάτη τουρσί και την τρώω από την επομένη, φυσικά αν κάνω πολλά βάζα και την αποθηκεύσω κρατάει και γίνεται ακόμη καλύτερη, να φανταστείς την έκανα πριν 15 μέρες, σχεδόν τελειώσανε τα βάζα και σήμερα που σου γράφω φάγαμε με ψαράκια και ήταν τέλεια θα ξανακάνω σύντομα!

      Διαγραφή
    2. Τώρα μπορώ να το γράψω κράτησα ένα βάζω και το ανοίξαμε μετά από 10 μήνες ήταν καλό ακόμη... άρα αν κλείσουμε καλά τα βάζα με καινούργια καπάκια, μπορούμε και τα έχουμε για όλους τους χειμερινούς μήνες...

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την εφτιαξα, απλα αντι να βρασω το ζουμι εγω γεμισα τα βαζα με βρασγτο νερο απο το βραστηρα και προσθεσα και το αναλογο λευκο ξυδι! Εγινε τελεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντζελα μου η ιδέα μετράει... χαίρομαι που σου άρεσε ο καθένας κάνει τις συνταγές κατά τα γούστα του...δεν είμαστε και σε σχολείο να τα κάνουμε κατα γράμμα...χαχααα. φιλάκια φίλη μου!!!

      Διαγραφή
  7. Με βρίσκεις τόσο σύμφωνη μ' αυτήν την συνταγή. Τώρα το χειμώνα το τσακίζω το λάχανο κομμένο έτσι με καρότο, καυτερή και σέλινο αν μου βρίσκονται. Για ντρέσινγκ ξύδι και λεμόνι. Και ελάχιστον αλάτι. Φτιάχνω κι εγώ για κάνα δυο μέρες μέσα σε ατομικά μπώλ συνήθως γιατί είναι και μια διαδικασία το κόψιμο της. Ετσι όμως στα βάζα είναι το κάτι άλλο. Και συντηρούνται για πολύ καιρό και είναι απείρως νοστιμώτερη. Θα το εφαρμόσω άμεσα. Ελπίζω αυτή η ποσότητα αλατιού να είναι σταγόνα στον ωκεανό μέσα σ' αυτή την ποσότητα νερού. Ευχαριστώ και να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΩΡΑΙΑ ΜΕ ΤΟΣΑ ΩΡΑΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΘΑ ΤΗ ΔΟΚΕΙΜΑΣΩ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ δεν κατάλαβα στο νέτο που βράζει βάζουμε τα λαχανικά και βράζουν και αυτά ; Η γεμίζουμε τα βάζα με τα λαχανικά και απλά βάζουμε λίγο βρασμένο νέρο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και πως την σερβίρουμε?
    Βγάζουμε τη σαλάτα από το νερό και προσθέτουμε το dressing?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ