Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Τσουρέκια φανταστικά!








Χρόνια πολλά! Καλό Πάσχα σε όλο των κόσμο!
...όσο ζεις μαθαίνεις... κάθε χρόνο κάνω πολύ ωραία τσουρέκια, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πολλές φίλες μου από τα παλιά δεν αλλάζουνε τη συνταγή μου την παραδοσιακή, είναι σίγουρη η επιτυχία της, νόστιμα,  ζουμερά, εύγευστα και εμφανίσιμα!
Εχω βάλει αρκετές δοκιμασμένες συνταγές, μου αρέσει να πιραματίζομαι και γιαυτό κάνω πάντα στο κιλό περίπου το αλεύρι!!

Τα τσουρέκια μου για αρχάριους,σίγουρη η επιτυχία... του ψυγείου, επίσης!!!



Όλες οι εμπειρίες τις έβαλα σε αυτά τα τσουρέκια και νομίζω έκανα τα....τσουρέκια... κι εγώ τα θαύμασα δεν το πίστευα!!!


Τα αποθηκεύω να τα θυμάμαι...
Θα περιμένω το επόμενο Πάσχα, θα γίνουν και αυτά τα αγαπημένα μας!!!


Αυτά που βλέπετε τα έκανα με τ εμποδίων... τα ζύμωσα το απόγευμα με το μίξερ, τα φούσκωσα 2 ώρες...έπρεπε να φύγω επειγόντως... και τα έβαλα στο ψυγείο αφού τα πάτησα, τα έκλεισα σε μία σακούλα.
Την άλλη μέρα είχανε διπλασιαστεί αλλά δεν είχα χρόνο να τα πλάσω και να τα ψήσω... τα πάτησα για δεύτερη φορά και τα άφησα στο ψυγείο,  έμειναν στο ψυγείο σύνολο 18 ώρες!
Μάλλον αυτό είναι το μυστικό τους, να τα ξεχνάς....




Τα υλικά που θα χρεισιμοποιήσουμε είναι:
Για τη μαγιά:
3 φακελάκια μαγιά ξερή
100 γρ, νερό χλιαρό
100 γρ. αλεύρι δυνατό
1 κουταλάκι ζάχαρη

Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
250 γρ, γάλα
3 αυγά
300 γρ, ζάχαρη
100 γρ, χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά μαχλεπί
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκάλι
1 κουταλάκι κακουλέ
1 πρέζα αλάτι
160 γρ. βούτυρο λούρπακ σε θερμοκρασία δωματίου

1 κρόκο αυγού για επάλειψη

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ λιώνουμε τη μαγιά στο νερό με τη ζάχαρη και το αλεύρι.


Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 30 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.


Στο μπολ του μίξερ με το γάντζο βάζουμε το αλεύρι, τα μυρωδικά και το αλάτι.
Σε άλλο μπολ διαλύουμε τη ζάχαρη, με το χυμό, τα αυγά, το γάλα και το ξύσμα. Τα προσθέτουμε στο αλεύρι και βάζουμε τη φουσκωμένη μαγιά ενώ δουλεύει το μίξερ.


όταν δέσουν τα υλικά μετά από 3-4 λεπτά αρχίζουμε να προσθέτουμε το βούτυρο σε κυβάκια.
Αφήνουμε να ζυμωθεί μέχρι να ενωθεί το βούτυρο και να γίνει η ζύμη λαστιχένια με μία σπάτουλα καθαρίζουμε το μπολ να ενωθούν τα βούτυρα με τη ζύμη.




Όταν ξεκολλάει η ζύμη από το μπολ του μίξερ είναι έτοιμη.
Τη μεταφέρουμε σε ένα μεγαλύτερο μπολ τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ή την κλίνουμε σε μία σακούλα πλαστική.



Αφήνουμε να φουσκώσει 2 ώρες.


Πλάθουμε τα τσουρέκια, τα σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν 2 ώρες.


Αν δεν έχετε χρόνο την ίδια μέρα βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο και ξεχάστε την ....όπως περιγράφω πιό πάνω!!!



Τα έπλασα κρύα όπως ήταν και έκανα 2 κοτσίδες, με 4 κορδόνια η κάθε μία!















Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και περιμένουμε να διπλασιαστούν.



Τα αλείφουμε με ένα κρόκο αυγού αραιωμένο με 2 κουταλιές νερό.
Πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και λίγο σουσάμι, ( αν θέλουμε με μπόλικο αμύγδαλο φιλέ)!




Ψήνουμε  στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς, μόλις βάλουμε τα τσουρέκια χαμηλώνουμε στους 190 βαθμούς για 10 λεπτά μετά τα 10 λεπτά άλλα 10 στους 170 βαθμούς και άλλα 30 λεπτά στους 150  βαθμούς σύνολο 50 λεπτά, για δύο μεγάλα τσουρέκια όπως αυτά, αν κάνουμε περισσότερα τσουρέκια μικρότερα,  ο χρόνος μειώνετε φυσικά κατά 10-15 λεπτά!!!

Καλή όρεξη!!!






ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ